הפטור ממס שבח עד 2013 – מה היה בעבר?
עד ליום 31/12/2013 היה זכאי כל מוכר דירת מגורים מזכה לפטור ממס שבח מקרקעין בעת מכירת דירתו, אחת לתקופה של 4 שנים, בתנאים שהיו קבועים בזמנו בסעיף 49 (ב) (1) ל חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963.
ביטול הפטור והמעבר לחישוב לינארי
בתאריך 1/1/2014 בוטל סעיף 49 (ב) (1) ובמקומו נותר רק הפטור שבסעיף 49 (ב) (2) המקנה פטור בעת מכירת דירת מגורים מזכה רק למוכר שהדירה הנמכרת היא דירתו היחידה (בכפוף להתקיימות יתר התנאים המפורטים בסעיף).
במקום סעיף 49 (ב) (1) הישן, החיל המחוקק את החישוב הלינארי, אשר באופן כללי מחלק את תקופות השבח בגין המכירה לשתי תקופות שבח, האחת התקופה שמיום רכישת הדירה עד ליום 31/12/2013 שבגינה עומד מס השבח על שיעור של 0%, והשניה התקופה שמיום 1/1/2014 ועד ליום מכירת הדירה שבגינה עומד מס השבח 25%.
עלייה בכמות שומות מס שבח והשפעתה על מוכרי דירות
לפני ביטול של הפטור מוכרי דירות מגורים כמעט לא היו מגיעים למצבים שבהם הם נדרשים להגיש שומת מס שבח מקרקעין, היות ורוב רובן של השומות היו מסתיימות במתן הפטור לפי סעיף 49 (ב) (1) או (2), אולם לאחר ביטול הפטור נוצר מצב שבו כמות השומות בגין מכירת דירות מגורים עולה משנה לשנה באופן די דרמטי, וכן לאור התארכות התקופה החייבת במס לעומת התקופה שלפני יום 1/1/2014 גם חיובי השומה הולכים וגדלים משנה לשנה.
משכך, עולה גם בשנים האחרונות הצורך לתכנן את המס באופן מיטבי עבור כל מוכר, בהתאם לנתוניו האישיים בכלל ובהתאם להכנסתו השוטפת בפרט.
לאור ההגדלה המשמעותית בשומות מס שבח בשנים האחרונות בעקבות ביטול הפטור לדירת מגורים נוספת, כאמור לעיל, הפך מכשיר פריסת המס למכשיר הפחתת המס הדרמטי ביותר בדיני מס שבח.
פריסת מס שבח – הכלי האפקטיבי להפחתת המס
פריסת מס הינה למעשה זכות הניתנת בהתאם לחוק לנישום אשר הוצאה בעניינו שומת מס רווחי הון או שומת מס שבח, לפנות לפקיד המס ולבקש להעביר חלק מרווח ההון או השבח בגין מכירת המקרקעין למסלול ההכנסה השוטפת, ובאופן מעשי לראות באותו השבח כאילו היה הכנסתו השוטפת של אותו יחיד.
כך למשל, יחיד מובטל או עוסק זעיר, אשר אינו משתכר סכומים העולים כדי שיעור מס השבח (הסכום תלוי בשיעור נקודות הזיכוי של אותו יחיד), זכאי עפ"י החוק לבקש ממנהל מיסוי מקרקעין שיראה בחלק מהשבח שנצבר לו בשל מכירת הדירה כהכנסה שוטפת, שלגביה סכום המס הוא לעיתים נמוך הרבה מסכום מס השבח, ובאופן זה "להעלים" את השבח מהדירה ולמסותו כהכנסה שוטפת, לעיתים אף בשיעור מס 0%.
זכותו היחיד להמיר את השבח להכנסתו השוטפת, מתאפשרת לו, בהתאם להוראות החוק, עד 4 שנים לפני השנה בה נמכרה הדירה (כולל שנת המכירה).
כמובן שבמקרים שבהם שומת השבח מוצאת לבני זוג, ששניהם אינם משתכרים הכנסה שוטפת גבוהה, מוכפלים הסכומים, וההפחתה במס השבח עשויה לגדול באופן משמעותי.
אין ספק כי המדובר בסכומים משמעותיים, המונחים לפתחם של הנישומים, ובשל התגברות המקרים בהם מוצאות שומות מס שבח בגין מכירת דירות מגורים, והעליה הזוחלת בסכומי השומות, פריסת מס השבח עשויה במקרים רבים להפחית את מס השבח באופן דרמטי, ואף לעיתים לאינו לחלוטין.
לאחרונה טיפל משרדנו במכירת דירת יד שניה בפתח תקווה ע"י זוג מבוגרים אשר בשל בעיות בריאותיות אינם עובדים ואינם משתכרים סכומים כלשהם, ועיקר הכנסתם נובעת מדמי ביטוח לאומי (לרבות קצבת נכות), ודירה להשקעה שרכשו לפני כ-10.
בשל היותם בעלים של דירה נוספת, לא היו זכאים בני הזוג לפטור ממס שבח במכירת הדירה, ושומת מס השבח שלהם עמדה ע"ס של 72,000 ש"ח, סכום שהיה חסר להם לשם שדרוג המגורים לדירה חדשה (בבניין עם מעלית).
אפשרות לתיקון שומה גם לאחר הגשת הדיווח
לאחר הגשת בקשה לפריסת מס השבח שהוגשה ע"י משרדנו, ובשל העובדה כי שני בני הזוג כאמור אינם עובדים, בוצעה פריסה מלאה של השבח לתקופה של 4 שנים (כולל שנת המכירה), ובעקבות כך הופחת מס השבח לסכום של 9,000 ש"ח בלבד.
עוד יצוין בהקשר זה, כי גם אם לא הוגשה בקשה לפריסת השבח בעת הגשת הדיווח בגין מכירת הדירה, מאפשר סעיף 85 לחוק מיסוי מקרקעין לבקש את תיקון השומה ולהגיש את הבקשה לפריסה עד 4 שנים ממועד הוצאת השומה בגין המכירה, כך שגם אם לא נתבקשה הפריסה, עדיין ניתן לתקן את המצב.